Test Bank For HIST 3rd Edition

$25.00
admin

Edition:  3rd Edition

Format: Downloadable ZIP Fille

Resource Type: Test bank

Duration: Unlimited downloads

Delivery: Instant Download

Test Bank For HIST 3rd Edition By Schultz

Chapter 13

The Continued Move West

MULTIPLE CHOICE

1. As Americans relentlessly moved westward across the continent:
a. Native Americans prospered as they assimilated to Anglo American society. b. western migrants found refuge from the market revolution. c. the frontier kept alive the democratic promise of making it on their own. d. Americans were able to avoid the issue of slavery in national politics. e. they convinced their neighbors and Native American tribes of their peaceful intentions and anti-imperialist principles.

ANS: C REF: p. 221

2. Which of the following statements is true of the situation with Texas prior to its statehood?
a. Texas became a Mexican colony in 1810 after Mexico declared its independence from Spain.

b. During the 1820s, Americans in Texas grew to outnumber Mexicans there two to one.

c. Although Mexico had previously abolished slavery, Americans brought their slaves with them in defiance of Mexico’s wishes.

d. The new American settlers enrolled their children in the local schools so they could learn to speak Spanish fluently. e. Many Americans in Texas became assimilated into Mexican society.

ANS: C REF: p. 222

3. Mexico tried in several ways to halt American immigration into Texas, because the Mexicans were so unhappy about
a. the arrival of large numbers of non-Catholics.

b. the refusal of the immigrants to speak Spanish.

c. the unwillingness of the settlers to fight alongside Mexicans whenever the need arose.

d. the settlers’ continued use of slavery.

e. the Americans’ attitudes of cultural superiority.

ANS: D REF: p. 222

4. The commander-in-chief of the newly-created Texas army was
a. Sam Houston.

b. William B. Travis.

c. Jim Bowie.

d. Davy Crockett.

e. Stephen F. Austin.

ANS: A REF: p. 223

5. Texas won its independence from Mexico at the Battle of
a. San Antonio.

b. Horseshoe Bend.

c. the Alamo.

d. San Jacinto.

e. Houston.

ANS: D REF: p. 223

6. Which of these peoples never had a territorial claim on the Oregon Territory?
a. The British b. The Dutch c. The Spanish d. The Americans e. The Russians

ANS: B REF: p. 223

7. The British slowly began to withdraw from the Oregon Territory after
a. the United States demonstrated its willingness to fight for the area.

b. the beaver population declined in that region.

c. several Native American tribes went on the warpath.

d. many more Americans settled in the area.

e. the French showed a renewed interest in the region.

ANS: B REF: p. 219

8. Congress set out to organize Oregon into a formal U.S. territory after
a. killing most of the Native Americans there.

b. reading news reports of the minerals to be found there.

c. a group of Cayuse Indians killed 14 settlers, including a doctor who refused to treat Indians.

d. gold was discovered there.

e. the British began to make moves toward leaving.

ANS: C REF: p. 224

9. Which of the following statements was true of the Mormon movement?
a. The founder of the Mormons was Brigham Young.

b. The Mormons spent about five of their early years of development in Commerce, Illinois, which they renamed “Nauvoo.”

c. Before their murders, Joseph and Hyrum Smith had advocated a move to the area of the Great Salt Lake.

d. Initially, Joseph Smith and his Mormon followers refused to practice polygamy while developing their sect in Illinois. e. Despite serious efforts by the Smith brothers and Young, the Mormon congregation grew slowly and failed to prosper for the first few years; only after the Smith murders did people begin to flock to the new faith.

ANS: B REF: p. 224

10. Why did Mormon leaders advocate a move to the Great Salt Lake?
a. It appeared that no other group wanted to settle there.

b. Brigham Young had read advertisements about land there in various journals, and it appeared that those already there were fairly liberal.

c. The area was technically Mexican property and the U.S. government had no jurisdiction there.

d. The Mexican government had entered into a treaty that stated the Mormons would be left strictly alone.

e. The angel Moroni had shown Brigham Young the route that must be followed.

ANS: C REF: p. 225

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Test Bank For HIST 3rd Edition”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vendor Information

  • Address:
  • No ratings found yet!